spoon

Mancare rece de iepure, cu masline (III)

Category: , , ,

  • un iepure
  • 300 g masline
  • 1 pahar ulei
  • 1/2 kg vin alb
  • 1 lamaie
  • 1/2 kg arpagic
  • 2 morcovi
  • 2 radacini de patrunjel
  • 2 radacini de pastarnac
  • 10 cepe
  • 1 lingura de bulion de rosii
  • 1 lungura faina
  • piper
  • foi de dafin

Se ia iepurele, spalat si curatat, se taie in bucati potrivite. Se aleg partile mai carnoase si se prajesc in uleiul infierbantat iar oasele si resturile se fierb. Dupa ce s-a prajit carnea, se scoate deoparte si, in acelasi ulei se pune ceapa taiata fin, zarzavatul ras pe razatoare si o lingura de faina. Se acopera, se lasa sa se inabuse, se adauga bulionul, apoi se stinge cu zeama in care au fiert oasele de la iepure. Se lasa sa fiarba, apoi se strecoara sosul peste carnea prajitura pusa intr-o cratita, se adauga vinul, sarea, piperul, 2 foi de dafin si se lasa sa fiarba acoperit.

Cand carnea este aproape fiarta se pun maslinele desarate in apa fierbinte si arpagicul prajit in putin uleil se mai da in cateva clocote, se ia de pe foc, se aseaza in platouri si se serveste rece, garnisita cu felii de lamaie.

Mancare rece de iepure cu masline (II)

Category: , , ,

1 kg carne
1 pahar ulei
6-7 cepe
100 g masline
4-5 foi de dafin
1 pahar bulion de rosii
2 pahare vin alb
1/2 lamaie
piper
boabe
sare

Se taie carnea bucati, se prajeste bine in uleiul incins si se scoate pe o farfurie. In acelasi ulei se pune ceapa taiata subtire; nu se rumeneste, ci se caleste usor; cand este bine muiata se pune si carnea. Adaugam vinul, frunzele de dafin, piperul si lamaia curatata de coaja si taiata felii subtiri, bulionul de rosii si maslinele.

In prealabil se spala maslinele si se oparesc cu apa clocotita pentru ca sa se desareze; se sareaza mancarea cat trebuie, se acopera cratita si se pune la cuptor la foc potrivit, pana scade sosul. Se aseaza intr-o farfurie potrivita si se serveste rece.

Iepure cu smantana

Category: ,

  • un iepure
  • o ceapa
  • o lingura untura
  • 250 g smantana
  • 40 g faina
  • sare
  • piper
  • cimbru

Iepurele curatat se taie in bucati ca pentru mancarea de iepure. Se pun bucatile intr-o cratita sa se rumeneasca cu osanza topita si cu ceapa taiata marunt. Se toarna apa pana ce acopera carnea, se pune sare, piper si cimbru; se acopera si se lasa sa fiarba timp de 4 ore la foc moale. Cand arnea este bine fiarta se adauga smantana in care s-a incorporat faina, se mai da un clocot si se serveste fierbinte.

Iepure cu masline (mancare calda)

Category: , , ,

  • jumatate de iepure (partea din fata)
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingura faina
  • 250 ml vin rosu
  • 0.500 l zeama de carne
  • o radacina de patrunjel
  • o ceapa mica
  • 200 g masline
  • o felie lamaie
  • sare
  • piper dupa gust
  • sangele iepurelui

Se ia partea din fata a iepurelui si se taie in bucati. Se prajeste intr-o cratita carnea in ulei, se adauga faina si dupa ce s-a rumenit, se stinge cu vin rosu si zeama de carne.
Se adauga radacina de patrunjel, o ceapa mica, sare, piper si se lasa totul sa fiarba, bine acoperit. Se spala maslinele, se oparesc cu apa clocotita, li se scot samburii si se pun sa fiarba cu carnea, adaugandu-se o felie de lamaie. Cand sosul este scazut si carnea fiarta se scot radacinile de patrunjel. Daca s-a pastrat sangele, inainte de a da la masa se amesteca cu sosul si se ma da un clocot.

Iepure cu masline, gatit greceste

Category: , ,

  • 1 kg carne de iepure
  • 150 ml ulei
  • 100 g ceapa
  • 100 g morcovi
  • 1/2 telina
  • 50 g bulion
  • 200 ml vin
  • o foaie de dafin
  • cateva boabe de piper
  • o crenguta de cimbru
  • o lamaie
  • 100-150 g sange de iepure
  • 300 g arpagic
  • 200 g masline
  • o capatana de usturoi
  • sare
  • otet dupa gust

Dupa ce carnea s-a scos din bait, se zvanta, se taie in bucati si se pune la prajit in ulei incins. Cand bucatile de carne de iepure s-au prajit, se scot si se pun intr-un alt vas iar in uleiul ramas se prajesc ceapa, mocovul, telina, toate taiate in felii subtiri. Dupa ce legumele s-au prajit, se adauga usturoiul tocat marunt, bulionul, sangele de iepure si se stinge cu bait. Apoi se adauga dafinul, cimbrul, boabele de piper, cateva linguri de otet si sare dupa gust.

Se mai lasa sa fiarba cca o ora, dupa care se strecoara, pasandu-se peste carnea prajita. Se adauga maslinele, in prealabil oparite, cateva felii de lamaie fara coaja si samburi, vinul si se lasa sa fiarba pana ce carnea devine moale.

La urma cand mancarea s-a luat de pe foc se adauga arpagicul inabusit separat.

Se serveste rece, ornandu-se deasupra cu felii de lamaie.